Η μυωπία, είναι μια πολύ συχνή διαταραχή της όρασης. Τα άτομα που έχουν μυωπία δυσκολεύονται να εστιάσουν την όρασή τους σε μακρινά αντικείμενα, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται θολά, ενώ τα κοντινά αντικείμενα εξακολουθούν να τα βλέπουν καθαρά.
Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει μυωπία μπορεί να μην μπορεί να διακρίνει τις πινακίδες του αυτοκινητόδρομου μέχρι να πλησιάσει μόλις λίγα μέτρα κοντά.
Πότε εμφανίζεται;
Η μυωπία μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή γρήγορα. Συνήθως διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των 20 ετών, όπου μετά στα περισσότερα άτομα η κατάσταση σταθεροποιείται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Σήμερα, ένας στους τέσσερις γονείς έχει ένα παιδί με κάποιο βαθμό μυωπίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν το παιδί αφιερώνει ασυνήθιστο χρόνο σε δραστηριότητες όπως η χρήση smartphone και υπολογιστών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξει μυωπία. Τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας λόγω του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Εκτός από κακή οπτική οξύτητα μπορεί να εμφανίζονται συχνοί πονοκέφαλοι και κόπωση των ματιών κατά την οδήγηση και την άθληση. Πολύ συχνά ο μύωπας παραπονείται για «μυγάκια» με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ανοιγοκλείσει τα μάτια αρκετές φορές για να δει καθαρά.
Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση από έναν οπτομέτρη μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει τη μυωπία.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν τη μυωπία σε παιδιά και ενήλικες.
Οι φακοί επαφής για μυωπία είναι σχεδιασμένοι ώστε να βοηθούν το μάτι να εστιάσει το φως στον αμφιβληστροειδή, καθαρίζοντας την μακρινή όραση.
Με την μυωπία, η συνταγή σας για γυαλιά ή φακούς επαφής έχει παραμέτρους με το πρόσημο (-), για παράδειγμα -2.00.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών επαφής διαθέσιμοι, ημερήσιοι, μηνιαίοι, ετήσιοι αλλά και έγχρωμοι. Μιλήστε με τον εφαρμοστή – οπτομέτρη σας για την καλύτερη επιλογή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.