Ο αστιγματισμός είναι ένα κοινό πρόβλημα όρασης που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού ο οποίος δεν είναι σφαιρικός σαν μπάλα ποδοσφαίρου, αλλά ωοειδές, σαν μπάλα του ράγκμπι. Αυτό παραμορφώνει το φως που εισέρχεται στο μάτι, το οποίο δεν εστιάζει μόνο σε ένα σημείο πάνω στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας θολή ή παραμορφωμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις.
Πότε εμφανίζεται;
Εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα τραυματισμού στο μάτι ή μετά από χειρουργική επέμβαση στα μάτια.
Προσοχή χρειάζεται στην παιδική ηλικία όπου μεγάλου βαθμού αστιγματισμοί μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία.
Συνήθως ο αστιγματισμός συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συνήθη συμπτώματα του αστιγματισμού είναι η θολή ή παραμορφωμένη όραση σε κοντινά και σε μακρινά αντικείμενα, κούραση του ματιών στο διάβασμα, πονοκέφαλος και σφίξιμο των βλεφάρων στην προσπάθεια του ασθενή να δει πιο καθαρά.
Επίσης κατά τις νυχτερινές ώρες, ο πάσχων παρατηρεί κύκλους, γύρω από τα φωτεινά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οδηγήσει εύκολα στο σκοτάδι.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπιση του αστιγματισμού γίνεται με διορθωτικά γυαλιά αλλά και με φακούς επαφής οι λεγόμενοι τορικοί (αστιγματικοί) φακοί επαφής, οι οποίοι διορθώνουν τον αστιγματισμό προσφέροντας ευκρινή όραση.
Κατά την συνταγογράφηση περιγράφεται η δύναμη σε διοπτρίες του φακού όπως επίσης και τα πεδία που σχετίζονται με τον κύλινδρο και τον άξονα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών επαφής διαθέσιμοι (Υδρογέλη και Σιλικόνη Υδρογέλης) μηνιαίοι ή ετήσιοι με βασικό χαρακτηριστικό τους τη σταθερότητα καθόλη τη διάρκεια της χρήσης τους.
Μιλήστε με τον εφαρμοστή – οπτομέτρη σας για την καλύτερη επιλογή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.