Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι μια κοινή οφθαλμική πάθηση, όπου τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά, αλλά η όραση είναι σχετικά καλή ανάλογα με το βαθμό της, σε μακρινή απόσταση.
Τα άτομα με υψηλότερους βαθμούς διοπτρίας δυσκολεύονται να εστιάσουν τόσο μακριά όσο και σε κοντινή απόσταση.

Πότε εμφανίζεται;

Τα αίτια της υπερμετρωπίας είναι συνήθως κληρονομικά. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τείνει να γίνεται πιο αισθητή σε μέση ηλικία δηλαδή μεταξύ 30 και 50 ετών. Ο ασθενής αρχίζει να βλέπει θαμπά πρώτα στην κοντινή απόσταση και ύστερα στην μακρινή

Μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία, που όμως καθώς το παιδί μεγαλώνει και κατά συνέπεια και το μήκος του ματιού αυξάνεται, η υπερμετρωπία μειώνεται. H υπερμετρωπία στα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί νωρίς ώστε να αποφευχθεί μία πάθηση που λέγεται αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι)

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην κοντινή όραση. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή και πολλά ακόμα που γίνονται σε κοντινή απόσταση. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθούν αρκετά συχνοί πονοκέφαλοι και καταπόνηση των ματιών.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί με τη βοήθεια φακών επαφής και γυαλιών διόρθωσης όρασης.  

Με την υπερμετρωπία, η συνταγή σας για γυαλιά ή φακούς επαφής  έχει παραμέτρους με το πρόσημο (+), για παράδειγμα +2.00.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών επαφής διαθέσιμοι, ημερήσιοι, μηνιαίοι, ετήσιοι αλλά και έγχρωμοι. Μιλήστε με τον εφαρμοστή – οπτομέτρη σας για την καλύτερη επιλογή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.