Τι είναι το Computer Vision Syndrome;

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως υπολογιστές, smartphone και tablet έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.
Ο αυξημένος χρόνος στις ψηφιακές οθόνες έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί συχνά, ποικιλία συμπτωμάτων που επηρεάζουν τόσο την όραση όσο και την οφθαλμική υγεία.
Το σύνολο αυτών των συμπτωμάτων ορίζει μία σύγχρονη ασθένεια που ονομάζεται Computer Vision Syndrome (CVS).

Πότε εμφανίζεται;

Η προβολή υπολογιστή ή ψηφιακής οθόνης συχνά κάνει τα μάτια να δουλεύουν πιο σκληρά καταβάλλοντας μεγαλύτερη προσπάθεια.  Ως αποτέλεσμα να προκαλείται έντονος ερεθισμός και κούραση.

Άλλη αιτία είναι το ότι η οθόνη δημιουργεί ένα πεδίο στατικού ηλεκτρισμού που επιδεινώνει την ξηροφθαλμία, που ούτως η άλλως προκαλείται από την πολύωρη εργασία σε υπολογιστή.

Φυσιολογικά ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 15 φορές το λεπτό. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν εργαζόμαστε μπροστά σε μια ηλεκτρονική συσκευή, ο ρυθμός ανοιγοκλεισίματος των ματιών μειώνεται στο μισό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια μας να είναι κουρασμένα και να πάσχουμε από ξηροφθαλμία (Dry Eye Syndrome).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Περίπου το 60-70% των ανθρώπων που χειρίζονται ηλεκτρονικές ψηφιακές συσκευές έχουν τουλάχιστον κάποια συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι κυρίως  πόνος και  κούραση στα μάτια, πονοκέφαλος, ξηρότητα των ματιών, αίσθημα καύσου και ερεθισμού, κνησμός, δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια και τέλος, μερικές φορές η διπλωπία (διπλή όραση) και η θολή όραση, που στο σύνολό τους αποτελούν τη λεγόμενη ασθενωπία- κοπιωπία, δηλαδή την κουρασμένη όραση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πολλά από τα συμπτώματα είναι μόνο προσωρινά και μειώνονται μετά τη διακοπή της εργασίας στην ψηφιακή συσκευή. Συνήθως μπορούν να ανακουφιστούν με την τακτική φροντίδα των ματιών και την πραγματοποίηση αλλαγών στον καθημερινό τρόπο προβολής των ψηφιακών μέσων.

 Η τακτική χρήση τεχνητών δακρύων βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, μπορείτε να διατηρήσετε την καλή υγεία των ματιών και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης CVS.

 Δώστε προτεραιότητα στην υγεία των ματιών σας σήμερα για να εξασφαλίσετε καθαρή, άνετη όραση για τα επόμενα χρόνια.