Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μία διαθλαστική πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί δυσκολία στην κοντινή όραση.
Η πρεσβυωπία προέρχεται από ένα πρόβλημα με τον φακό του ματιού, ο οποίος σε νεαρά άτομα είναι μαλακός και εύκαμπτος Με την ηλικία, η ελαστικότητα του φακού και των μυών γύρω από αυτόν αρχίζει να μειώνεται. Αυτό το κάνει έτσι ώστε ο φακός να μην μπορεί να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολά.

Πότε εμφανίζεται;

Η πρεσβυωπία αναπτύσσεται σταδιακά. Συχνά εμφανίζεται στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του '40 και συνεχίζει να επιδεινώνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών περίπου. Η υπερμετρωπία ή η ύπαρξη ορισμένων ασθενειών - όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις - μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης πρεσβυωπίας  σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Η πρεσβυωπία ξεκινά συνήθως με 0,75 βαθμούς και αυξάνεται περίπου +0,50 βαθμό κάθε 3 με 5 χρόνια. Οι πρεσβύωπες  φτάνουν μέχρι τους +2,50 βαθμούς στα 60-65 χρόνια και στις +2,75 – +3,00 διοπτρίες μετά τα 70 έτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η αδυναμία των ασθενών να βλέπουν με ευκρίνεια αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και κυρίως δυσκολία στο διάβασμα. Επίσης μπορεί να υπάρχει καταπόνηση των ματιών μετά από ανάγνωση ή πονοκέφαλοι και δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση μετά από πολύωρη χρήση υπολογιστή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα εάν είστε κουρασμένοι ή βρίσκεστε σε περιοχή με χαμηλό φωτισμό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Με μια τυπική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να γίνει διάγνωση της πρεσβυωπίας και η όραση μπορεί να αποκατασταθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής .

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής για πρεσβυωπία είναι σχεδιασμένοι ώστε κι επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν με ευκρίνεια σε όλες τις αποστάσεις, κοντά, μακριά αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες. 

Με την πρεσβυωπία, η συνταγή σας για την κοντινή όραση (Addition) για γυαλιά ή φακούς επαφής είναι θετικός αριθμός, όπως π.χ +2,00 ή περιγραφικά Low-Medium-High. Ρωτήστε τον εφαρμοστή – οπτομέτρη σας για την καλύτερη επιλογή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.